Engelli Asansörü Ehliyeti

Engelli asansörü kullanmak için tabii ki herhangi bir ehliyet gerekmemektedir. Ancak asansör montajcıları ve yüklenicileri ile müteahhit gibi sektörler için bazı belgeler ve lisanslar tabi ki gerekmektedir.

Yurtdışından örnek vermek gerekirse; bazı ülkelerde örneğin Amerika'da 1 Ocak 2022'den itibaren geçerli olmak üzere yeni mevzuat, asansörlerin ve diğer taşıtların tasarımı, inşaatı, kurulumu, denetimi, test edilmesi, bakımı, değiştirilmesi, servisi ve onarımı ile uğraşan işletme ve mesleklerin Eyalet Çalışma Bakanlığı tarafından lisans almasını gerektirmektedir.

Bu yürürlük tarihi itibariyle:

  • Asansör ve taşıma işi veya erişilebilirlik engelli asansörü işiyle uğraşmak veya kendinizi bir asansör yüklenicisi olarak temsil etmek için Asansör Yüklenici Lisansı gereklidir.

  • Asansör ve taşıma muayeneleri işleriyle uğraşmak veya kendinizi asansör muayene yüklenicisi olarak temsil etmek için Asansör Muayene Yüklenicisi Lisansı gereklidir.

  • Erişilebilirlik asansörü işine katılmak veya kendinizi erişilebilirlik asansörlerinin tasarımı, inşası, kurulumu, bakımı, değiştirilmesi, servisi ve onarımı için bir erişilebilirlik asansörü teknisyeni olarak temsil etmek için Erişilebilirlik Asansör Teknisyeni Lisansı gereklidir.

  • Asansör ve taşıma işleriyle uğraşmak veya kendinizi asansörlerin ve diğer taşıtların tasarımı, inşası, kurulumu, bakımı, değiştirilmesi, servisi ve onarımı için bir asansör tamircisi olarak temsil etmek için Asansör Tamircisi Lisansı gereklidir.

  • Asansör ve taşıma denetimlerine katılmak veya asansörlerin ve diğer taşıtların denetimi veya test edilmesi amacıyla kendinizi bir asansör denetçisi olarak temsil etmek için Asansör Denetçisi Lisansı gereklidir.

  • Amerikan Makine Mühendisleri Derneği (ASME) kuralları ve standartlarının hükümleri kapsamındaki erişilebilirlik platformu asansörleriyle sınırlı olan asansör ve taşıma işlerinde sınırlı kullanım için Erişilebilirlik Asansör Teknisyeni lisansının yerine Asansör Erişilebilirlik Teknisyeni Lisansı kullanılabilir. A18.1 2017 Platform Asansörleri ve Merdiven Telesiyejleri için Güvenlik Standardı.


Ayrıca;

Asansör Müteahhit Lisansı
Asansör ve taşıma işi veya erişilebilirlik asansörü işiyle uğraşmak veya kendini asansör yüklenicisi olarak temsil etmek için Asansör Yüklenici Lisansı gereklidir.

Yenileme gereksinimi: Her iki (2) yılda bir

Bu lisansın gereksinimleri şunlardır:

  • Minimum bir milyon dolar tutarında genel sorumluluk, kişisel yaralanma ve maddi hasar meydana gelme sigortası kanıtı,

  • Mevcut İşçi Tazminatı Sigortasının kanıtı

  • Mevcut Engelli Sigortasının Kanıtı

  • İşletmenin NYS DOL lisanslı bir asansör tamircisine ait olması veya bu tamirciyi çalıştırıyor olması gerekir


Bazı lisanslar ücretsiz verilse de bazıları için ücret talep edilebilir.

Engelli Asansörü Ehliyeti sadece üreticiler, yükleniciler ve montajcılar için yaptıkları işe göre gerekmektedir. Ve bunu devlet belirlemektedir.

LiftArt Engelli Asansörü

Yorumlar

Bu blogdaki popüler yayınlar

Yaşlılar için Merdiven Asansörü Kullanımı

Engelli asansörü ölçüleri

Engelli asansörü ölçüleri